fbpx

Contact

Heb je nog vragen?

Pers

Perscontact

Fien Louwagie
fien@evavzw.be
0498/64.98.32
Klik hier voor logo’s en beeldmateriaal.

VeggieChallenge in de pers 2022:

Veelgestelde vragen

Maart is al begonnen, kan ik me nog inschrijven voor de VeggieChallenge?

Ja hoor, je kunt je tijdens maart zeker nog inschrijven voor de VeggieChallenge.

Waar vind ik de weekmenu’s?

Hier vind je alle weekmenu’s.

Wat is vegetarisch en wat niet?

We noemen een maaltijd of product vegetarisch wanneer het geen ingrediënten bevat waarvoor dieren werden gedood. Dit wil zeggen: het bevat geen vlees (inclusief kip), vis, schaal- en weekdieren. Daarnaast bevat het ook geen bijproducten van de slacht, zoals gelatine (gemaakt uit beendermeel), kaasstremsel afkomstig van kalfsmaag, enzovoort.

Is vis vegetarisch?

Vis is niet vegetarisch. “Vegetarisch” wil zeggen zonder producten van gedode dieren. Vissen (inclusief mosselen, kreeften, oesters…) zijn dieren, en dus niet vegetarisch.

Is dagelijks vegetarisch eten niet ongezond?

Een goed uitgebalanceerd, veggie eetpatroon voorziet in alle noodzakelijke voedingsstoffen, ook voor kinderen. Zo staat het te lezen op de website van Kind en Gezin. Meer nog: de American Dietetic Association, de meest gerenommeerde organisatie over voeding in de VS, stelt dat een plantaardig voedingspatroon in alle fases van een mensenleven gezond is. Steeds meer studies tonen aan dat een vegetarisch eetpatroon mogelijks gezonder is dan het traditionele eetpatroon waarmee de meesten onder ons grootgebracht zijn. Onderzoek in de voorbije twintig jaar toont duidelijk de voordelen van vegetarische en veganistische voeding aan, zowel om bepaalde aandoeningen te voorkomen als om ze te helpen behandelen. Hiertoe behoren cardiovasculaire aandoeningen, kanker, zwaarlijvigheid en diabetes type 2. Bovendien hebben vegetariërs en vegans een lager risico op galstenen en constipatie. Veel welvaartsziekten worden gelinkt aan onze huidige westerse eetgewoonten waarin we te veel dierlijke producten en te weinig groenten en fruit eten.

Met wat vul ik mijn voorraadkast?

Een goed gevulde voorraadkast maakt veggie koken en eten een stuk makkelijker. Daarom: een boodschappenlijstje met ‘veggie essentials’. Met deze ingrediënten tover je – ook zonder plannen – een lekkere en originele maaltijd op tafel.

Wat zit er in je voorraadkast?
Vetstoffen: extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, soja bakken en braden
Ingeblikte peulvruchten: kikkererwten, erwten, witte bonen, kidneybonen, flageolets ..
Droge linzen
Groentebouillon
Granen: rijst, havermout, couscous, pasta, noedels, quinoa …
Noten: cashewnoten, amandelnoten, okkernoten …
Zaden en pitten: sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten
Specerijen: zwarte peper, paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder, kaneel, komijn, gemalen korianderzaad, curry …
Smaakmakers: sojasaus, witte wijnazijn, balsamicoazijn, gember, tomatenpuree, currypasta, mosterd …
Gedroogde kruiden: oregano, tijm, dille, laurier- en salieblaadjes …
Knoflook, uien & aardappelen
Soja- of rijstroom, soja-, haver- of rijstmelk, tofu, edelgist, kokosmelk
Broodbeleg: hartige spreads, pindakaas (of andere notenpasta), choco, hummus, confituur
Kokosrasp, cacaopoeder, bloem, vanille, rozijnen, dadels, pure chocolade

Wat haal je vers in huis?
Seizoensgroenten- en fruit
Citroen en/of limoen
Verse tuinkruiden (basilicum, koriander, peterselie, dille, munt, bieslook, …)
Vleesvervangers uit de koeling van de supermarkt of de natuurvoedingswinkel zoals veggie gehakt, wokblokjes, balletjes, tofu, (gerookte) tempé, seitan, …