Contact

Heb je nog vragen?
Pers
Perscontact
Fien Louwagie
fien@evavzw.be
0498/64.98.32
Klik hier voor logo’s en beeldmateriaal.
VeggieChallenge in de pers 2022:
- DeMorgen – ‘Een maand lang enkel plantaardig eten: De Morgen steunt de VeggieChallenge’
- DeMorgen – ‘Helemaal geen niche meer’: meer Belgen dan ooit laten vlees links liggen’
- Vilt – ‘Al 5.000 inschrijvingen voor VeggieChallenge’
- Nieuwsblad – ‘Mechelse influencers zoals Kato Gâteaux promoten VeggieChallenge‘
- DeMorgen Podcast – ‘Met deze concrete tips kook je lekker én vegetarisch: ‘Je hoeft echt niet elke dag diezelfde balletjes te eten’’
- Metro – ‘Doe jij mee aan de VeggieChallenge? Zo laat je vlees makkelijk links liggen’
- DeMorgen Longread – ‘Van enorm hippie naar enorm hip‘
- Nieuwsblad – ‘Studentenstad daagt bewoners uit om mee te doen aan VeggieChallenge‘
- Rob tv – ‘Morgen start opnieuw de Veggiechallenge: wordt Leuven net als vorig jaar de beste veggiestad?‘
- HLN – ‘Doe mee met de VeggieChallenge en eet een hele maand vegetarisch: 9 concrete tips voor een smakelijk succes‘
- Radio 2 – ‘Doe jij mee aan de VeggieChallenge?‘
- Nieuwsblad – Wil je meer veggie in je menu stoppen, maar weet je niet goed hoe? Deze tips tonen je hoe het makkelijk en snel kan
- DeMorgen – ”‘We kunnen de natuur alleen beschermen tegen nog meer vernieling als we minder vlees gaan eten’‘
- HLN – ‘Val je af dankzij een plantaardig dieet? Diëtist licht toe: “Er zijn ook vegan chips, snoepjes en koekjes”‘
- Libelle Lekker – ‘20 vegetarische gerechten om van te smullen‘
- Weekend Knack – ‘Winters veggie voor beginners: recepten voor elke dag‘
- Nieuwsblad – ‘Voor de planeet en voor je lijf: stad doet mee aan ‘VeggieChallenge’
- Le Soir – ‘Nos restaurants végétariens coup de cœur à Bruxelles‘
- Le Soir – ‘Veggie challenge : Quatre alternatives pour remplacer la viande‘
- HLN – ‘Chef Lien zorgt voor vegetarische hapjes op de markt in Brugge‘
- Het Belang van Limburg – ‘Biefstuk is verleden tijd, topsporters zweren bij planten: “Meer risico op tekorten”’
- Tendens – ‘Veggie mealpreppen met Stefanie van Foodlove‘
- HLN – ‘3 BV’s over waarom ze (soms) veggie eten‘
- KW – ‘2.000 West-Vlamingen deden mee aan de Veggiechallenge en bespaarden zo 52.100.000 liter water‘
- HLN – ‘Hasselt neemt VeggieChallenge Award in ontvangst met dank aan 600 deelnemende inwoners‘
- Het Belang van Limburg – ‘Hasselt wint Veggie Challenge‘
- Tvl – ‘Hasselaren zijn de ‘Veggie Burgers’ van 2022‘
- Limburgnieuws.be – ‘Hasselt: Hasselaren zijn Veggie Burgers van 2022‘

Veelgestelde vragen
Ja hoor, je kunt je tijdens maart zeker nog inschrijven voor de VeggieChallenge.
Hier vind je alle weekmenu’s.
We noemen een maaltijd of product vegetarisch wanneer het geen ingrediënten bevat waarvoor dieren werden gedood. Dit wil zeggen: het bevat geen vlees (inclusief kip), vis, schaal- en weekdieren. Daarnaast bevat het ook geen bijproducten van de slacht, zoals gelatine (gemaakt uit beendermeel), kaasstremsel afkomstig van kalfsmaag, enzovoort.
Vis is niet vegetarisch. “Vegetarisch” wil zeggen zonder producten van gedode dieren. Vissen (inclusief mosselen, kreeften, oesters…) zijn dieren, en dus niet vegetarisch.
Een goed uitgebalanceerd, veggie eetpatroon voorziet in alle noodzakelijke voedingsstoffen, ook voor kinderen. Zo staat het te lezen op de website van Kind en Gezin. Meer nog: de American Dietetic Association, de meest gerenommeerde organisatie over voeding in de VS, stelt dat een plantaardig voedingspatroon in alle fases van een mensenleven gezond is. Steeds meer studies tonen aan dat een vegetarisch eetpatroon mogelijks gezonder is dan het traditionele eetpatroon waarmee de meesten onder ons grootgebracht zijn. Onderzoek in de voorbije twintig jaar toont duidelijk de voordelen van vegetarische en veganistische voeding aan, zowel om bepaalde aandoeningen te voorkomen als om ze te helpen behandelen. Hiertoe behoren cardiovasculaire aandoeningen, kanker, zwaarlijvigheid en diabetes type 2. Bovendien hebben vegetariërs en vegans een lager risico op galstenen en constipatie. Veel welvaartsziekten worden gelinkt aan onze huidige westerse eetgewoonten waarin we te veel dierlijke producten en te weinig groenten en fruit eten.
Een goed gevulde voorraadkast maakt veggie koken en eten een stuk makkelijker. Daarom: een boodschappenlijstje met ‘veggie essentials’. Met deze ingrediënten tover je – ook zonder plannen – een lekkere en originele maaltijd op tafel.
Wat zit er in je voorraadkast?
Vetstoffen: extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, soja bakken en braden
Ingeblikte peulvruchten: kikkererwten, erwten, witte bonen, kidneybonen, flageolets ..
Droge linzen
Groentebouillon
Granen: rijst, havermout, couscous, pasta, noedels, quinoa …
Noten: cashewnoten, amandelnoten, okkernoten …
Zaden en pitten: sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten
Specerijen: zwarte peper, paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder, kaneel, komijn, gemalen korianderzaad, curry …
Smaakmakers: sojasaus, witte wijnazijn, balsamicoazijn, gember, tomatenpuree, currypasta, mosterd …
Gedroogde kruiden: oregano, tijm, dille, laurier- en salieblaadjes …
Knoflook, uien & aardappelen
Soja- of rijstroom, soja-, haver- of rijstmelk, tofu, edelgist, kokosmelk
Broodbeleg: hartige spreads, pindakaas (of andere notenpasta), choco, hummus, confituur
Kokosrasp, cacaopoeder, bloem, vanille, rozijnen, dadels, pure chocolade
Wat haal je vers in huis?
Seizoensgroenten- en fruit
Citroen en/of limoen
Verse tuinkruiden (basilicum, koriander, peterselie, dille, munt, bieslook, …)
Vleesvervangers uit de koeling van de supermarkt of de natuurvoedingswinkel zoals veggie gehakt, wokblokjes, balletjes, tofu, (gerookte) tempé, seitan, …